Çeşit çeşit çayların mekânı olan Mısır Çarşısı, şimdi de müşterilerine 'aşk çayı' gönül huzuru vaat ediyor.
10 Temmuz 2009 07:53
İrem Aslanok'un haberi
'Bir aşk çayımız eksikti!' diyesimiz geliyor ve neler olup bittiğini öğrenmek için çarşıya gidiyoruz. Aşk çayı deyince akla türlü türlü sorular geliyor. Görüştüğümüz her aktar, "Nereden duydunuz aşk çayını, bunu kimse bilmez, çarşı esnafı arasında bir sırdır bu isim." muamelesi çekiyor. Çarşının girişindeki 7 numaradaki ünlü 'Ayfer Kaur' baharatçısına gidiyoruz. Yetkili Ali Erdal aşk çayıyla ilgili sorularımızı bir bir cevaplıyor.
Aşk çayının günlük hayatta içtiğimiz bitki çaylarından bir farkı yok. Bitkilerden ve meyvelerden oluşan özel bir karışım. İçinde yoğun olarak kurutulmuş elma, gül, üzüm, renk vermesi için hibiskus (yabani bamya çiçeği), kokusunu ağırlaştırmak için ise kabuk tarçın kullanılıyor. Tomurcuk güller Suriye'den, tarçın Sri Lanka'dan, üzüm ve elma da ülkemizden temin edilerek birbirine karıştırılıyor. Normal bitki çayını nasıl hazırlanıyorsa aşk çayını da biraz suda kaynatmak yeterli!
Peki adı neden aşk? Ali Bey'in dediğine göre adının aşk olmasındaki en büyük etken İspanyollarmış. Çünkü onların gözünde aşk; insanları rahatlatan, içini ısıtan ve tatlı hisler uyandıran çok özel bir duygu. Gerçi her millet için aynı durum söz konusu ama çarşı esnafına göre İspanyollar 'aşk'ı daha çok sahiplenmiş görünüyor. Tatlı içecek ve yiyecekleri, 'tıpkı aşk gibi' diyerek tarif eden İspanyolların bu çaya gösterdiği ilginden çarşı esnafı çok memnun. 'Aşkın sonu acıdır' derler, aşk çayının da içmesi güzel ama maalesef fiyatı biraz can yakıcı; bir kilosu 50 TL. Tadını merak edenler için ise bir tutamı kimsenin cebini yakmaz.